הדפסה תלת מימדית, סריקה בתלת מימד, מצלמה העוקבת אחר תנועות האישון, קריאת גלי מוח ותרגומם לתנועה ולמוזיקה, חומרים המגיבים לחום וקור, עיצוב אינטראקטיבי ומציאות מדומה הן רק חלק מהטכנולוגיות והרעיונות אשר נחשפתי אליהן בשנים האחרונות.
שלום, אני תמר, מעצבת מוצרים לאנשים עם צרכים מיוחדים מזה 5 שנים. כאשר חושבים באיזו טכנולוגיה כדאי להשתמש יש לבחון מתי השימוש בטכנולוגיות חדשניות הוא אכן מוצדק. מצד שני, לעיתים דווקא החדשנות במוצר שברשות הלקוח, היא הגורם המשמח אותו והסיבה שלו להשתמש בה ולהשתקם תוך כדי. בין הקווים המנחים לעיצוב מוצר לאדם עם צרכים מיוחדים, נמצאים התחשבות בחוויית השימוש, ארגונומיה ושיקום, מענה על צורך פיזי, תשוקה לדברים יפים וכמובן עלות, כאשר מטרת העל של סטודיו כסית היא, בפשטות: לשמח את הלקוח.
סריקה והדפסה תלת מימדית היא כלי נפלא להכנת תבניות של ידיים.
סטודיו כסית מתמחה בעיצוב סדים שונים התומכים בידיים ומאפשרים לעשות פעולות פנאי שונות כמו בישול או נגינה בגיטרה, או סדים טיפוליים המיועדים לשמור על טווחי תנועה ביד או להביא אותה למנח המאפשר פעילות וכדומה. תהליך הכנת הסדים כולל הכנת גזרה של הסד מחומר תרמופלסטי וכיפופו בחום על גבי היד או על גבי תבנית שהיא חיקוי של האיבר. כיפוף הסד על תבנית מתאים יותר במקרים רבים, ומאפשר דיוק רב ועבודה בחום גבוה.
התהליך המסורתי של הכנת תבניות המעתיקות את האיבר כולל בדרך כלל תחבושות ויציקת גבס, תהליך מסורבל ומלכלך הנמשך שעות רבות ומספק מודל שאם ייפול עלול להישבר. לעומת זאת, תהליך של מדידת היד ובנייתה בתלת מימד, או אם מתאפשר סריקת היד במנח הרצוי, עיבוד הסריקה ושליחתה להדפסה, מספק מודל אלגנטי ולא שביר, בעבודה נקייה. עם התקדמות התפתחות תחום ההדפסה התלת מימדית בשנה האחרונה, שני מודלים של ידיים – ימין שמאל, יעלו כמה מאות שקלים להדפסה, כך שגם מבחינה כלכלית זה כדאי.
בתמונת הנושא של הכתבה תמצאו את התבניות שהדפסתי ב XLN תל אביב בשבוע שעבר. מאוחר יותר נוסף ציפוי לבן -לאחר שעשיתי תיקונים קלים בתבנית אשר נבנתה על פי מדידות.
דוגמא נוספת לשימוש בטכנולוגייה מתקדמת, היא מצלמה העוקבת אחר תנועות האישון ומאפשרת לאנשים שאיבדו את יכולת התנועה והדיבור – לחזור להביע את עצמם.
הכל התחיל כשפגשתי את איתי קורנברג, הוגה מיזם Hello World הנמנה על 100 הרעיונות הגדולים שנבחרו על ידי ארגון קיירוס והאו"ם (ינואר 2013) כרעיונות שישנו את העולם. איתי יזם תחרות פיתוח נושאת פרסים שנערכה במאי 2014 ובשיתוף עמותות מילבת, צעדים קטנים, ISRALS ופרס לחיים. בתחרות פותחו מספר פתרונות המנגישים אתרים או פעולות, בעת שהמשתמש מפעיל את המחשב באמצעות עיניו. התחרות התבססה על פתרון קיים ונגיש המורכב ממצלמה פשוטה ומסגרת משקפיים. המשקפיים מאפשרות למצלמה לזהות ביעילות את תנועת האישון, ובאמצעות תוכנת קוד פתוח (++c) להמיר את תנועת האישון לפקודות שישלטו במחשב או בדברים אחרים.
איתי המשיך עם הרעיון שלו למייקאתון תיקון עולם TOM, בו הייתי מנהלת הפרויקטים ביוני 2014 וחבר עם עמותת פרס לחיים שהוקמה במטרה להאיץ את חקר מחלת הALS ולסייע לחולים בה.
הפרויקט המשיך להתגלגל ולהתפתח והגיע לשלב בו הרצון הוא להחזיר לחולי ALS את היכולת להביע את עצמם. המודל הנפלא הקיים היום הוא מצלמת Eye Control הקוראת את תנועות האישון. על ידי תנועות מסוימות האדם בוחר אותיות ומרכיב מילים ומשפטים. המצלמה מחוברת לתוכנת הקראה בסמארטפון והמילים יוצאות אל אויר העולם.
לדבר, להביע את עצמך – כל כך בסיסי וכל כך מובן מאליו, ובחודשים ספורים בן אדם מאבד את היכולת לומר שהוא צמא או כואב או אוהב. הפרויקט נעשה בהתנדבות מלאה של כל החברים בעמותה או מחוץ לה, אשר גייסה יזמים , מייקרים, מהנדסים, חברות – וגם אותי כדי להפוך את ההמצאה למוצר נוח ומעוצב המתחבר למשקפיים או לכובע. כרגע המוצר נמצא בשלבי העיצוב הסופיים וזו הסקיצה מהימים האחרונים:
עוד פרויקט שיצא ממרתון תיקון עולם, הוא קריאת גלי מוח ותרגומם להנעת יד רובוטית וגם ליצירת מוזיקה על מחשב. בין ה- 17-19 החודש, יתקיים בנמל ת"א המרתון השלישי מסוג זה, שם תוכלו לבקר ולמצוא אותי מסתובבת בין הקבוצות כמנטורית. להלן הסרטון המסכם של המייקאתון הראשון מסוגו בעולם, שהתקיים בנצרת ביוני 2014:
למרות הדוגמאות והסיפורים מאחוריהן, ויחד עם ההתלהבות האדירה הגואה בעולם נוכח טכנולוגיות מתקדמות, אני חייבת להודות שאני שייכת לדור הישן, המעריך טכנולוגיות מסורתיות ויציבות. הטכנולוגיות האלו, ביניהן עיבוד שבבי, הזרקת פלסטיק, חיתוך לייזר, יציקות, תפירה ונגרות, יכולות לספק מוצרים טובים לא פחות ממוצרים של טכנולוגיות חדשניות. בנוסף, בזמן שהטכנולוגיות ה"צעירות" בונות את עצמן, בטכנולוגיות הוותיקות ניתן להסתמך על מאגרי ידע עצומים ולמדוד חוזק, גמישות, לחצים, עמידות בתנאים וכדומה.
אני נוטה לחשוב כי בעלי מקצוע כדוגמת יצרנים, מהנדסי מכונות ומעצבים תעשייתים שייכים יחד איתי לאותה אסכולה של טכנולוגיות ותיקות ואמינות, אך נשאבים אט אט ובזהירות לעבר פרויקטים חדשניים יותר, מתוך הכרה בכך כי לשם העולם הולך.
מאחלת לכולם המשך שבוע נפלא, ושלעולם לא תשכחו שאתם חלק מהעם הישראלי היפה.